Ce informatii despre tine sunt inregistrate in Biroul de Credit?

Daca deja te-ai hotarat ca vrei sa iei atitudine si sa nu mai te lasi la voia institutiilor bancare si sa-ti abuzeze dreptul la viata privata, inregistrand abuziv date despre tine in Biroul de Credit, atunci acest articol te va ajuta.

Ce date se pot prelucra in Biroul de Credit?

Pentru a intelege ceea ce trebuie sa stergi, mai intai trebuie sa vezi ce date modifica institutiile de credit in Biroul de Credit:

 1. date de identificare a persoanei fizice (nume, adresa, telefon, CNP)
 2. date negative:
  • tipul de produs
  • termenul de acordare
  • data acordării si a scadenţei
  • creditele acordate
  • sumele pe care le datorezi
  • numărul de rate pe care le datorezi
  • numărul de zile de întârziere în rambursarea creditului
  • starea contului (deschis/inchis)
 3. date pozitive
  • aici se vede ce sume datorati, ce rate platiti, unde sunteti angajat etc.
 4. date referitoare la fraudulenţi:
  • aici apar date daca ati facut infractiuni/contraventii care pot influenta institutiile de credit
 5. date referitoare la greselile inregistrate in Birou

Atentie! Aceasta lista este prevazuta expres si limitativ in art. 3 din Decizia 105/2007 , astfel ca institutiile de credit nu pot adauga informatii irelevante care va pot afecta abuziv credibilitatea.

Bancile/IFN-urile pot include date false sau incorecte?

Din pacate, da. Este o practica des intalnita pentru a descuraja respectivul client sa mai poata obtine vreun credit de la alta institutie de credit. Acestia incerc sa-si oblige clientii indirect sa le ramana clienti

Spre exemplu, in cazul unei refinantari, numele dvs. va fi verificat in Biroul de Credit. Daca acolo se gasesc date negative despre dvs., cu siguranta nu veti primi refinantarea.

Operatiunile din Biroul de Credit sunt supuse Legii 677/2001 privind prelucrarea datelor cu caracter personal.

Legea prevede ca prelucrările pot avea ca obiect numai datele cu caracter personal care sunt relevante şi neexcesive în raport cu scopurile menţionate legii şi numai în legătură cu activitatea de creditare. De aici provine si riscul abuzurilor, interpretandu-se abuziv datele tale personale care sunt “considerate relevante” pentru alte banci.

Cum functioneaza sistemul, pe scurt?

 1. Ceri credit de la o banca
 2. Banca solicita de la Biroul de Credit un raport cu datele si istoricul tau
 3. Biroul de Credit intocmeste acest raport, denumit Raport de Credit (aici e scris “scorul” tau si daca “meriti” sa iei credit)
 4. Banca, in baza procedurilor sale si a Raportului de Credit, va decide acordarea sau neacordarea creditului.

Atentie! Biroul de Credit nu iti acorda credit, ci doar ofera bancii un Raport de Credit cu informatii despre tine. Numai institutia de credit (banca/IFN/etc.) acorda credite prin decizie proprie.

Pot face o cerere prin care sa imi verific datele de la Biroul de Credit?

Da. E foarte important sa stii ce date sunt scrise despre tine si, mai ales, daca sunt scrise informatii false. Daca sunt scrise informatii false sau incorecte, puteti face cerere de revizuire si sa modifici datele. Asa iti cresti sansele considerabil pentru a primi creditari noi/refinantari.

Cererea se realizeaza la Biroul de Credit aflat pe Strada Sfânta Vineri nr. 29 din Bucureşti.

Noi putem face aceasta cerere complet si sa o primesti in aceeasi saptamana, cu toate datele necesare. Daca gasesti informatii false sau incorecte, tot noi te putem ajuta sa soliciti stergerea sau modificarea acestora de la Biroul de Credit.

Afla costurile aici.Leave a Reply