Ce este Biroul de Credit?

Am scris acest articol pentru a clarifica, pe intelesul tuturor, ce este Biroul de Credit si ce influenta are asurpa ta in relatia cu institutiile de credit.

Este o institutie?

Biroul de Credit este o societate pe actiuni infiintata in 2004 de catre 25 de banci din Romania.

Biroul are rolul de a colecta si prelucra date din portofoliul de clienti ai bancilor sau a altor institutii de creditare.

Asadar, acesta este un registru oficial in care este prezentata relatia ta, ca consumator, cu bancile sau cu alte institutii de credit (IFN-uri, societati de leasing etc.)

Ce lege se aplica?

Operatiunile (adaugari, stergeri etc.) din Biroul de Credit sunt supuse Legii 677/2001 privind prelucrarea datelor cu caracter personal.

Operatiunile realizate in reprezinta o prelucrare a datelor cu caracter personal.

Orice modificare abuziva va afecteaza dreptul la viata privata.

Pentru a proteja specific aceste operatiuni din Birou, presedintele ANSPDCP a emis Decizia nr. 105/2007 privind prelucrarile din sistemul de evidenta al birourilor de credit.

Cine transmite date la Birou?

Participantii sunt institutiile de credit – banci, IFN-uri, societati de leasing etc. Acestia trimit date despre dvs. la Biroul de Credit.

Institutiile de credit, potrivit OUG. 99/2006, pot fi persoane juridice romane sau sucursale din strainatate ale institutiilor de credit, daca isi desfasoara activitatea in Romania.

Astfel, daca ati luat credit in Romania, de la orice institutie de credit, veti putea cere stergerea datelor din Biroul de Credit.

Ce riscuri exista?

Institutiile de credit abuzeaza deseori de pozitia lor si va creeaza un istoric negativ pentru a limita dreptul de a mai beneficia de credite.

Pe langa asta, institutiile de credit exagereaza si va verifica abuziv situatia de la Biroul de Credit, fara a va instiinta in prealabil.

Acestia sunt obligati prin lege sa va instiinteze ori de cate ori va verifica situatia; daca nu o fac, puteti obtine anularea deciziilor institutiei in ceea ce va priveste.

Legea protejeaza consumatorul intr-un mod imperativ; asadar, aveti sanse foarte mari de a va apara drepturile.2 Comments

Leave a Reply